Nieuwsbrief oktober/november/december

 

 

Nieuwsbrief oktober/november/december

De laatste nieuwsbrief van dit jaar alweer.

De seizoenen volgden elkaar in rap tempo op en zo staan we ineens weer op de rand van het oude en nieuwe jaar. We kunnen samen terugkijken op alweer een prachtig seizoen met veel en mooie opbrengsten. En wil je meer weten over het afgelopen seizoen, kijk dan nog even naar onze nieuwsbrieven.

De tuin gaat in winterslaap, maar wij blijven (op een korte wintervakantie na), op maandag, woensdag en vrijdag met een kleinere groep vrijwilligers doorwerken. Er blijft altijd van alles te doen. De klusjeslijst ligt al klaar. Natuurlijk staat veel weer in het teken van het nieuwe seizoen: alle velden schoonmaken en afdekken, gereedschappen controleren, slijpen en waar nodig herstellen, kantoor, kantine, gereedschapscontainer en bijenschuur opruimen en een grote schoonmaakbeurt geven, natuurlijk het nieuwe zaaiplan maken en zaden bestellen enz. Nee, we gaan ons echt niet vervelen.

Daarnaast gaan we komend jaar ook een aantal nieuwe projecten realiseren, maar daarover meer in onze volgende nieuwsbrieven.

Wat wordt er nog geoogst?

De laatste verse groenten die we dit jaar nog aan de Voedselbank leveren, zijn:

prei, boerenkool, bieten, knolselderij en pastinaak.
Als proef: wintersla in de kas en de volle grond.

Een blik op onze velden

 

Groenbemesters zijn gewassen die we gebruiken om de grond te verbeteren. Ze worden gezaaid, nadat de groenten geoogst zijn en zorgen voor een betere bodemstructuur, houden het organische stofgehalte op peil en zorgen voor het vastleggen van stikstof. In het voorjaar worden ze klein gemaakt en in de bodem verwerkt.

Struikroven

In samenwerking met Hof Eyghentijds  (www.hofeyghentijds.nl) hebben we bomen en struiken “geroofd” op het terrein van Coudewater in Rosmalen

Dit is een landelijk initiatief, waarvoor je je kunt aanmelden. Als er ergens in jouw buurt bomen, struiken of planten moeten verdwijnen i.v.m. bijvoorbeeld nieuwbouw, kun je daar gratis die planten komen ophalen. Je moet ze wel zelf uit de grond graven. Eyghentijds en Villanueva hebben een grote aanhanger vol met planten en boompjes meegenomen en in een zgn. bomenhub op de tuin ingegraven.

We gaan ze in het voorjaar uitplanten om onze bomen- en struikenhaag aan te vullen.

Voor meer informatie: www.struikroven.nu

Rabo ClubSupport

 

Kerstbijeenkomst 19 december

Een witte tuin, een strakblauwe lucht en zowat alle vrijwilligers aanwezig op onze laatste dag voor het kerstreces: het kon niet mooier.

Na een hartelijk welkom en woordje van voorzitter Ton, konden we genieten van alle hapjes en drankjes. Ondertussen deelde Harry aan iedereen persoonlijk het kerstpakket uit, ook dit jaar weer gevuld met allerlei persoonlijke en verrassende cadeaus.