Nieuwsbrief april/mei/juni

In memoriam Stef Joosten

Helaas hebben we tot ons groot verdriet afscheid moeten nemen van onze zeer gewaardeerde collegavrijwilliger Stef Joosten. Stef werkte drie ochtenden per week op de tuin en hoe!! Hij was er altijd als een van de eersten en maakte met zijn handen op de rug eerst een rondje door de tuin. Even snel wat radijsjes oogsten, wat bonen opbinden en daarna een kop koffie.

Stef had veel kennis van tuinieren, wat je niet wist of kende vroeg je aan Stef.

“Stef, wat doen we met al het geschoffelde onkruid?” “Niet op de composthoop, maar een gat graven en daarin gooien.” En zo doen we dat nog steeds.

Stef zorgde er ook voor, dat al onze netten (en dat zijn er erg veel), opgemeten, gelabeld en in kratten werden gedaan.Hij had ook een eigen tuintje, waarin hij groenten voor thuis kweekte. Hij was trots op z’n prei, die hij meenam voor zijn homemade nasi.

We missen Stef, zijn werklust, zijn enthousiasme, zijn liefde voor de tuin.

We wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en familieleden alle sterkte.

Terwijl de dagen alweer korter worden en we de heftige temperaturen van de afgelopen weken voorlopig weer achter ons laten, de aardbeienplanten leeg zijn en de laatste peulen worden geoogst, draait de oogst van andere groenten juist op volle toeren en wordt er volop geplant: bonen, Romaanse/Romeinse/Romaine sla, paksoi, snijbiet, pompoenen, komkommers, meloenen en diverse koolsoorten.

 

Oud en nieuw

In onze vorige nieuwsbrief maakten we melding van de bouw van een nieuwe bijenschuur en verbouw van de oude.

Dat er aan beide keihard is gewerkt, zie je aan onderstaande foto’s.De bijen hebben een prachtig nieuw onderkomen. Als alle benodigde materialen binnen zijn, worden binnenkort zonnepanelen op het dak geplaatst.

Ook onze imkers zijn druk aan het werk om de bijen te verwennen.

Maar de facelift van de oude bijenschuur mag er ook zijn. Dankzij de hulp van Ricardo, is de zijde waar de bijen stonden volledig dichtgemaakt en voorzien van twee grote ramen. Weer of geen weer, de ontstane ruimte is uitstekend geschikt voor allerlei klussen en klusjes, verspenen etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Externe hulp

Ook dit jaar worden we weer vanuit diverse organisaties, instellingen en scholen geholpen. Zowel financieel als het praktisch helpen in de tuin. We zijn natuurlijk heel blij met al deze bijdragen.

Financieel, omdat we daarmee nieuwe, duurzame materialen kunnen aanschaffen. Ook de bouw en verbouw van de bijenschuren zijn hiervan bekostigd.

En praktisch, omdat we vaak handen tekort hebben om al het werk gedaan te krijgen.

HEEL VEEL DANK ALLEMAAL!!!

Onderstaand foto’s van groepen die ons belangeloos helpen:

 

Onze sponsoren en sympathisanten:

Per 1 januari 2023:

Gemeente Den Bosch, Vrienden van de Tuin, Familie van Oers, Kringloopwinkel Vindingrijk, Lionsclub Vught, Ellen Moet Niks, Stichting Windpark de Rietvelden, Stichting 1184 pinnekesactie, Stichting Don’t Give Up

Voorgaande jaren:

Illustere Lieve Vrouwe Broederschap, Rotary Oost , Rotary West, Stichting Leye Fonds, Vincentiusvereniging Den Bosch. Wilt u vrijwilliger worden, een tuinbezoek afleggen of vriend van de tuin worden:

Neem een kijkje op deze website, daar vindt u alle informatie.

 

Lunch

Met producten van eigen land, zelfgebakken brood, heerlijke warme en koude soepen, prachtige salades en nog heel veel meer, werden onze vrijwilligers getrakteerd op de jaarlijkse lunch.

Omdat niet iedereen op dezelfde dag werkt, was het weer erg gezellig om elkaar te ontmoeten. Ook het

zonnetje liet zich weer van haar beste kant zien.