Nieuwsbrief januari t/m juni 2024

Het was even geleden dat de laatste nieuwsbrief verscheen, ik hoop dat jullie hem weer met plezier lezen (en reageren waar nodig: RABO Club Support).

Er is en er wordt nog steeds superhard gewerkt op de tuin. Alle vrijwilligers zetten hun beste beentje voor om, vooral in de oogstmaanden, de Voedselbank van de meest lekkere, verse, biologische groenten en fruit te voorzien. Maar dat viel niet altijd mee gezien de weersomstandigheden.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4492549/hier-worden-groenten-voor-voedselbank-geteeld-maar-oogst-valt-in-het-water

We komen soms zelfs letterlijk handen tekort. Gelukkig komen veel organisaties, bedrijven en werkgroepen ons te hulp (waarover later meer).
Vooral peultjes, aardbeien en onkruid schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Helaas hebben we ook te maken met tegenvallers: de aardbeien hebben veel te lijden van het vele hemelwater (veel aangetast en rot). Ook de bladsla is behoorlijk aangetast, maar dan door de vele naaktslakken. We moesten veel blad verwijderen.

Kijk verder ook naar het item van Omroep Brabant

           

De aardbeienpluk gaat gewoon door,                                  Naaktslak op de spitskool

ondanks de regen.

Afsluiting afgelopen jaar

Zoals beloofd in onze laatste nieuwsbrief, hierbij nog een foto van de gemaakte
werkstukken van onze workshop keramiek.

Ombouw lelijke elektrakast en een nieuw benkske

De lelijke elektrakast aan de voorkant van de tuin heeft een mooi jasje gekregen: een houten ombouw met bovenop een sedumdak.
Ook nieuw: een tweedehands benkske om heerlijk in het zonnetje even bij te kletsen.

.     

Een greep uit de vele foto’s die we maken op de tuin.

                .               

De zaailingen staan te popelen                       Peulenpluk                                              Onze bloemenpluktuin
om naar buiten te gaan

                .               

“heel jong geleerd is oud gedaan”                Uitdunnen stengelui                               loof van radijsjes halen

Extra hulp

In eerdere nieuwsbrieven maakten we al melding van het feit, dat steeds meer bedrijven, instellingen en organisaties ons weten te vinden in het kader van maatschappelijke ondersteuning. Ook in de afgelopen maanden ontvingen wij met veel plezier meerdere bedrijven (BNP Parisbas, OMRON en Rabobank), Rotary Club Oost en zelfs de werkgroep SLOK van studentenvereniging Gremio Unio (ik zou zeggen: PROOST).

Al die extra handen maakten het werk op de tuin voor ons een stuk lichter.

Echt heel veel dank daarvoor!!!

.         

BNP Parisbas                                                   SLOK

.         .       

OMRON                                                     Rabobank                                          Rotary Club Oost

Excursie naar de Scheve Schup

Maandag 24 mei was voor onze vrijwilligers een excursie georganiseerd naar de Scheve Schup. Dat is een sociale tuinderij op landgoed Haanwijk  (gem.Sint-Michielsgestel).

Ze hebben een prachtige website (www.descheveschup.nl), die echt de moeite waard is om te bekijken.

Oprichter Hans leidde ons (ook alweer tussen de buien door) met een aanstekelijk enthousiasme door de tuin: een plaatje. Mocht je de excursie hebben gemist: zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het landgoed en tuinderij. Altijd welkom (voor iedereen trouwens).

Donaties

Buiten dat we fysiek werden geholpen met een grote groep van de Rabobank, kregen we ook een aanzienlijk bedrag, vrij te besteden. Met die donatie kunnen we projecten realiseren, waarvoor we anders geen financiële ruimte zouden hebben.

Ook Rotary Club Oost heeft ons niet alleen met extra handen geholpen, maar ook met een financiële bijdrage.

We houden u op zeker op de hoogte.

Vrijwilligerslunch

Onder een iets te enthousiast zonnetje genoten onze vrijwilligers in de schaduw van de jaarlijkse lunch: soep, hapjes, drankjes, salades, groenten en fruit uit eigen tuin: het smaakte allemaal voortreffelijk.

Met dank voor jullie inzet van de afgelopen maanden. Het viel niet altijd mee door de sterk wisselende weersomstandigheden.

           

Rabo ClubSupport 

Van 2 t/m 24 september kunnen leden van de Rabobank ( in ons geval uit Den Bosch e.o.) weer hun stem uitbrengen op hun favoriete  club of organisatie. DAT ZIJN WIJ NATUURLIJK. Hoe meer stemmen, hoe hoger het bedrag dat wij ontvangen.

Begin september ontvangen jullie bericht, dat er gestemd kan worden. Je ontvangt tegen die tijd ook een persoonlijke code van de Rabobank waarmee je je stem dan kunt uitbrengen.

Wordt vervolgd.

Instagram

Neem zeker ook een kijkje op ons account bij Instagram. Er komen regelmatig nieuwe berichten en foto’s. Zeer de moeite waard.
www.instagram.com/voedseltuin_villanueva/