Nieuwsbrief oktober / november / december

Een beetje later dan jullie van ons zijn gewend, maar de wintersluiting van de tuin van half december tot half januari namen we iets te letterlijk. Vandaar dat deze nieuwsbrief van 2023 met enige vertraging wordt gepubliceerd.

Allereerst wensen wij jullie natuurlijk een prachtig, gezond en voor de tuin een groeizaam 2024.

We startten het vorige jaar met een nat en te koud voorseizoen, waardoor de groenten fors in groei achterbleven, gevolgd door een droge periode waardoor we weer flink moesten sproeien en we eindigden ten slotte weer flink in de regen (en nu nog steeds). Vooral de laatste oogst (boerenkool en prei) heeft het daardoor behoorlijk moeten ontgelden.

Maar we staan weer aan de rand van het nieuwe seizoen en de voorbereidingen zijn weer in volle gang. Vanaf 15 januari is de tuin 3 ochtenden per week geopend (ma-wo-vr), vanaf 4 maart weer iedere werkdag.

Nieuw in de tuin

Achter in de bloementuin is voor de biodiversiteit een vijver aangelegd. Leo heeft zich daar o.a. met studenten van de Rijzert mee bezig gehouden. Helaas is er een lek in de bodem van de bak geconstateerd, waardoor deze moet worden gerepareerd.

Veld 5 is ingericht om de groenten niet ín de grond te telen, maar erop. Dat noemen we zgn. verhoogde zaaibedden. De stroken zijn opgehoogd met vruchtbare grond, met daar bovenop een laagje biologische mest (champost). De bedden zijn 90 cm breed en ertussen loopt een pad van 30 cm. We kunnen op die manier zowel links als rechts bij de bedden om te planten en (we hopen) veel minder onkruid te wieden. De grond is lekker los gemaakt, zodat het planten stukken eenvoudiger gaat en ook een voordeel: we hoeven minder diep te bukken. Voor de winterperiode zijn de bedden afgedekt met een laag stro (een zogenaamde mulchlaag).

Externe hulp

Gelukkig weten bedrijven ons steeds beter te vinden als het gaat om in onze tuin de handen uit de mouwen te steken. Ook nu waren het afgelopen kwartaal 2 bedrijven actief op de tuin, een team van ProductSup (www.productsup.com) een team van lcg Consultanting (www.lcgconsulting.com).

We waren natuurlijk erg blij met hun hulp.

Struikroven

Ook dit jaar hebben we met een aantal vrijwilligers struiken “geroofd” (http://www.struikroven.nu). In de Gement en op een prachtig landgoed in Helvoirt mochten we naar hartelust boompjes en struiken uit de grond steken. In de Gement, om ruimte te scheppen voor de groei van heide, in Helvoirt om het bos bij het landgoed uit te dunnen.

We hebben de boompjes en struiken zolang in een zgn hub gezet om in het voorjaar uit te planten.

Jaaropbrengst

Hieronder een overzicht van de jaaropbrengst van groenten en fruit van 2022 en 2023.

Tot slot

Om het jaar in stijl af te sluiten, kregen onze vrijwilligers een workshop keramiek aangeboden. In de vernieuwde (tijdelijk verwarmde) veldschuur kon iedereen naar eigen idee (en met professionele hulp) een werkstuk maken.

Dat varieerde van tegels tot maskers, van schalen tot potten. Na het maken en schilderen worden ze geglazuurd en gebakken. In een volgende nieuwsbrief zullen we jullie de uiteindelijke resultaten laten zien.