Nieuwsbrief juli/augustus/september

Ook al schijnt het zonnetje de laatste tijd wat minder uitbundig en plenst het water soms met bakken uit de lucht (en terwijl ik deze nieuwsbrief maak, schijnt het zonnetje de hele week alweer volop), het oogstseizoen draait nog steeds op volle toeren. Vijf ochtenden per week werken onze vrijwilligers, weer of geen weer, onverdroten voort om de Voedselbank van maandag tot en met donderdag te voorzien van de meest verse en biologisch geteelde groenten en fruit. Op de foto een voorbeeld van de oogst van maandag 4 september: Chinese kool, courgette, snijboon, sperzieboon, biet, prei en bosui (en dat dus in vele kilo’s).

Zonnepanelen

 In onze vorige nieuwsbrief maakten we er al melding van. Op de bijenschuur en de veldschuur zijn zonnepanelen geplaatst en in werking gesteld. Het past naadloos in onze filosofie van biologisch tuinieren: nul belasten van de aarde door gebruik van bestrijdingsmiddelen en nul gebruik van fossiele brandstoffen om in onze elektra te voorzien. Met andere woorden: we werken en zijn volledig klimaatneutraal.

Nieuwe vrijwilligers

Afgelopen maanden hebben zich maar liefst 4 nieuwe vrijwilligers aangemeld bij de tuin. Acht handen om al onze groenten en fruit te verwennen en te oogsten. Maar ook het zwaardere werk schuwen zij zeker niet (schoffelen, wieden, kruien, spitten, opruimen etc. etc.) We wensen Liesbet, Mitchel, Hilko en Leo vooral veel plezier bij het tuinieren.

Leerlingen van de Rietvelden

Een aantal vrijdagen in september en oktober komen leerlingen van groep 4 en 5 van de Rietvelden, school voor praktijkonderwijs. Zij hebben in hun opleiding gekozen voor “groen” en één van de onderdelen van hun opleiding is “leren op locatie”. Onder leiding van 2 docenten voeren zij allerlei werkzaamheden uit op de tuin.

Biologische markt in Bokhoven

Afgelopen juli was Harry met een kraam aanwezig op de biologische markt in Bokhoven. Dankzij het mooie weer was het een komen en gaan van bezoekers, ook bij onze kraam. Belangstellenden kregen informatie en mochten een zakje zaden meenemen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Spontaan doneerden mensen voor onze tuin.

Donaties

Stichting 11 x 4 ’s-Hertogenbosch en Omgevingsfonds De Rietvelden verrasten ons dit jaar met twee prachtige giften. Hartverwarmend dat jullie ons werk waarderen. Ook (helaas) nog steeds broodnodig. Heel veel dank.

Verfraaiing tuin

We zijn niet alleen bezig met oogsten, zaaien, verspenen, maaien, wieden en schoffelen, maar ook met het verfraaien van de tuin. René maakte prachtige naambordjes om bij de diverse groenten te zetten. Ook de zonnebloemen spreken een woordje mee. Je zult zo iedere dag welkom worden geheten!!

Ricardo heeft zich een slag in de rondte gewerkt, om van de voormalige bijenschuur een prachtige schuur te maken, waarin gewerkt kan worden (verspenen, zagen, timmeren enz.). Tevens dient de schuur als opslag voor allerlei materialen voor de bijen en netten. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn om door een ringetje te halen.

Barbecue voor onze vrijwilligers

 Op vrijdag 15 september zijn onze vrijwilligers gefêteerd op de jaarlijkse barbecue. Schoffelen, frezen, planten, verspenen, oogsten, opruimen, boren, zaaien, veel aandacht en werk aan de bijen, de prachtige bloemen- en kruidentuin, allerhande klussen en klusjes: wat een team!!!

 D A N K   J U L L I E   W E L!!!

Rabo ClubSupport

Natuurlijk stem je op ons, want met jouw stem op Rabo ClubSupport steun je financieel de voedseltuin. Als het goed is, heb je van jouw lokale Rabobank een unieke stemcode gekregen. Alleen daarmee kun je je stem uitbrengen. Hoe meer stemmen op ons (voedseltuin Villanueva), hoe hoger het bedrag dat we van de Rabo ontvangen. Stemmen kan via de Rabo app of op rabobank.nl/clubsupport. Voor de volledigheid: je kunt dus alleen stemmen als je zelf (of iemand anders) een rekening hebt bij de Rabobank Den Bosch e.o.

Je kunt nog stemmen tot en met 26 september.

 

Perenpluk

Maandag 18 en dinsdag 19 september mochten we (net als voorgaande jaren) weer peren komen plukken in Velddriel. Dankzij de familie van Kessel en alle plukkers kan de Voedselbank weer rekenen op een geschatte opbrengst van 1500 kg.

De kracht van samen

Afgelopen 14 september heeft de wethouder van Sociale Structuur, Marianne van der Sloot, op onze tuin haar programma: “de kracht van samen” gepresenteerd aan een aantal vrijwilligersorganisaties.Het programma richt zich met name op actieve vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties en kent 3 hoofdlijnen:

  1. Vrijwillige inzet waarderen, stimuleren en benutten (versterken van bestaande verbindingen)
  2. Bevorderen dat mensen die belemmeringen ervaren (zoals bestaansonzekerheid, eenzaamheid, fysieke en mentale belemmeringen) meedoen en bijdragen naar vermogen
  3. Stimuleren dat de openbare ruimte en gebouwen inwoners uitnodigt tot bewegen, ontmoeten, verbinden

“Het gras gaat niet harder groeien door aan de sprieten te trekken, maar door de wortels te voeden” (citaat van Marianne van der Sloot, wethouder)

Aan het einde van de ochtend kreeg het gezelschap een rondleiding door de tuin en hielp ook even bij verwijderen van onkruid op het aardbeienveld.

Welkom

We hopen dat je geïnspireerd bent geraakt door het lezen van onze nieuwsbrief, want we zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die ons team komen versterken. Heb je interesse in het reilen en zeilen van onze tuin (zonder verplichtingen), je bent op werkdagen van 9.00 uur tot 11.00 uur altijd van harte welkom om een kijkje te komen nemen (opgepast: je bent meteen verkocht!!).

Alle informatie en contactadressen vind je op: www.voedseltuinvillanueva.nl

Je kunt ons ook vinden en volgen op Instagram:  www.instagram.com/voedseltuin_villanueva/