Een bomenhaag als windvanger

We zijn begonnen met de aanleg van een bomenhaag aan de grens van onze Voedseltuin. Met deze bomenhaag zorgen we voor een natuurlijke beschutting, een meer windluwe Voedseltuin en voeding voor onze bijen. Een mooie bijkomstigheid is dat de buren en voorbijgangers niet meer tegen een honderd meter saai hek aankijken.

Verschillende soorten bomen

We planten verschillende soorten bomen, waaronder walnotenbomen en vuilbomen. Van de walnotenbomen plukken we over een paar jaar zelf letterlijk de vruchten, noten. De vuilbomen zijn ideaal, omdat ze van mei tot september bloesem dragen. Daarmee zijn ze een uitstekende voedingsbron voor onze bijen.

Nationaal initiatief

In heel Nederland bestaan initiatieven om meer bomen te planten. De overheid heeft zich als doel gesteld voor 2030 10 miljoen bomen te planten. Brabants Landschap heeft op dit initiatief ingespeeld door de verdeling van bomen op zich te nemen en instanties uit te nodigen bomen aan te vragen. Wij hebben ons aangemeld. Inmiddels hebben we ruim 200 boompjes en struiken ontvangen van de kweker Van de Broek uit Heeswijk-Dinther op voorstel van Brabants Landschap.

Daarnaast hebben we bij mensen in Hurwenen een flink aantal behoorlijk grote bomen mogen uitgraven en meenemen. Al met al best zwaar werk, maar zeker de moeite waard!