Bossche Voedselbank krijgt honing van Voedseltuin Villanueva: jaarlijks 500 potjes

Artikel uit het Brabants Dagblad van 01-09-2018.

Met veel dank aan Kees van den Oord van BijenOord, Maarten Arts van de Bossche Imkers en tuincoördinator Harry van de Ven voor het leveren van de honing. Daarnaast natuurlijk ook veel dank aan onze vrijwilligers die speciaal op zaterdagochtend zijn gekomen om de potjes te vullen.

DEN BOSCH – De Bossche Voedseltuin Villanueva levert binnenkort naast groenten en fruit ook honig aan leden van de Bossche Voedselbank. Zaterdag stromen de eerste potjes vol.

Floor Piscaer, bestuurslid marketing van de stichting Voedseltuin Villanueva, verwacht dat het dit jaar gaat om zo’n 500 potjes met een inhoud van 250 gram.

Enkele jaren geleden ontstond het idee om op het terrein aan de Vlijmenseweg ruimte te reserveren voor bijenkasten en een bijentuin in te richten. Piscaer: “Harry van de Ven, een van onze tuincoördinatoren, heeft van meet af aan veel tijd gestoken in de aanleg van een bijentuin. Ook is een samenwerking gestart met Imkerij ’t BijenOord van Kees van den Oord. Maarten Arts ondersteund ons als vrijwillig imker.”

Bollebozen
De imkerij levert honing en de imkers verzorgen voorlichting over het belang van bijen. Speciaal voor jeugdige bezoekers zijn imkerpakken aangeschaft. Binnenkort brengen kinderen van weekendschool de Bollebozen een bezoek aan de tuin waar drie bijenkasten staan van de voedseltuin en tien die zijn geleend van de imkerij.

Voedseltuin Villanueva startte in 2014 met sla, prei, tuinbonen, koolsoorten en pastinaak. Dat assortiment is uitgebreid met onder meer courgettes en ijsbergslag. Het bestuur van de stichting wil het assortiment nog verder uitbreiden. Het is de bedoeling om meer zogenaamde vergeten groenten te telen. Ook wordt in samenwerking met het Koning Willem I college nagaan hoe je eventuele overschotten kunt inmaken. In overleg met Appél worden de producten voorzien van recepten.

Marc Brink 31-08-18, 11:25